onsdag 13 februari 2013

Genusfolket eller De underliga

Jag ser feminismen och genusvetenskapen som två sidor av samma mynt. Lite förenklat står enligt min mening feminismen för ondskan och genusvetenskapen för dumheten. (Observera att jag nu pratar om själva religionerna, inte människorna som bekänner sig till dem. De flesta av de troende feministerna/genusvetarna är sannolikt varken dumma eller onda.) Men för mig är feminismen så att säga Måns och genusvetenskapen både Bill och Bull.

I både studie- och underhållande syfte har jag en tid varit medlem på en mejllista för genusvetare. För en person som liksom jag inte alls är van vid diskursen är mejlen som kommer där en både roande och surrealistisk upplevelse.
Ett litet axplock av vad som erbjudits på denna lista under ett par månader:
seminarium ”Queera perspektiv på fittan”:Vårterminens första seminarium tar sin utgångspunkt i feministisk så kallad fittaktivism, vars strävan generellt sätt (sic!) syftar till att uppvärdera det kvinnliga könsorganet i synnerhet och den kvinnliga kroppen i allmänhet. Detta sätt att förstå fittbärande kroppar innebär dock en syn på fittan som förknippad med föreställningar om ursprunglig femininitet. Hur kan en transfeministisk och queer fittaktivism bedrivas är temat för detta samtal. Måste talet om fittan till exempel alltid hänga ihop med talet om kvinnor? Efter seminariet går vi tillsammans vidare till centrum för genusvetenskaps lunchrum för postseminarium och fittpyssel."
- kurs: “Genusmedvetenhet genom tango"
- “call for papers” till en ”publication”: “We invite  submissions exploring the repercussions and resonances of trans* representation in non-trans* contexts as well as work developing  trans* interpretations of creative work not originally intended to  engage specifically trans* people or concerns."
- Norma (Nordisk tidskrift för maskulinitetsstudier): ”Konstruktioner av maskulinitet i samtal om kollektivtrafik"
- Nora (Nordic Journal of Feminist and Gender Research): “Grossly Inadequate: Feminist Figurations, Neo-liberal Governmentality, and Comic Culture"
- workshop at the Center of gender research, Uppsala University: “Becoming (Post)Human: Crip theory - Gender studies – Animals"
- efterlysning med rubriken ”Gender and oil in north sea or scandinavian arctic‏”: ”En amerikansk vän och kollega, <förnamn> <efternamn>, är på jakt efter feministisk forskning om olja (utvinning, arbete, historia, etc) i Norge eller Sverige och jag undrar om någon på genuslistan” etc
- seminarium vid Centrum för genusforskning Karlstads universitet:  The changing affective economy of masculine machineries; the bodies of military masculinities in times of transition."
- lärlingspraktik: “Tack vare ett samarbete mellan folkbildningsförbundet Bilda, Urbana Studier, Göteborgs Universitet och Chalmers finns det resurser att ge ett visst arvode för att fungera som en sorts lärling under helgkurser i performativt konfliktingripande, feministiska mötestekniker, jämlikare samarbetsmetoder och om att queera härskartekniker, sexism och homofobi."
Min uppskattning är att det kommer cirka två-tre sådana mejl om dagen. Och då inställer sig frågan – vad kostar allt detta? Är det rimligt att vuxna människor ägnar sig åt fittpyssel och funderar över konstruktioner av maskulinitet i samtal om kollektivtrafik när undersköterskorna tjänar 15 000 i månaden och gamlingarna på ålderdomshemmen får gå och lägga sig halv fem på eftermiddagen? Hur kan Jan Björklund, som inte brukar vara rädd för att ryta som en korpral, låta det här fortgå?
Den mest centrala frågan är ändå: hur dumt kan det bli? Svaret är tråkigt nog: hur dumt som helst. Det finns inga gränser. Jag tänker inom ett par dagar återkomma till hur jag genom ett enkelt experiment har kommit till den slutsatsen.

 

13 kommentarer:

 1. Fittpyssel??? Får de betalt för att onanera?
  Var hittar man denna lista?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nationella sekretariatet för genusforskning. Det är bara att anmäla sig med ett mejl.

   Radera
  2. Nationella sekretariatet för parapsykologi för bövelen!

   Radera
 2. "WTF!!
  Den falska slynan! ;)

  Min fru försöker alltså indoktrinera mig till att bli feminist!
  Hon brukar nämligen bjuda in mig till fittpyssel titt som tätt, och verkar dessutom njuta av mitt pysslande!

  Nu förstår jag att hennes leenden och nöjda blickar inte alls har att göra med att hon blir sexuellt tillfredsställd! Näru, hon lurar mig att deltaga i feministiskt fittpyssel!!
  Den vilda blicken är alltså inte av sexuell upphetsning, utan av hämndlystnad!

  Och inte nog med det!

  "strävan generellt sätt (sic!) syftar till att uppvärdera det kvinnliga könsorganet i synnerhet och den kvinnliga kroppen i allmänhet. Detta sätt att förstå fittbärande kroppar innebär dock en syn på fittan som förknippad med föreställningar om ursprunglig femininitet"

  Hon tror alltså själv dessutom sig vara en normalfuntad kvinna, fast hon egentligen är feminist! Mitt hem har alltså blivit infiltrerat av en feminist!
  Fast hon inte vet om det själv!

  Och kanske ännu värre!

  Citatet ovan implicerar ju att det kan vara fullt tänkbart att vi patriarkala män och annat löst folk, kan tänkas uppskatta och uppvärdera det kvinnliga om de bara börjar bete sig som kvinnor!

  Jisses!
  Tur jag nu fått förmånen att se hotet från denna mansfälla!

  Men hur löser man bäst problemet?

  Skall jag spela med i hennes elaka spel, och låta mig serveras som en sann patriark?

  Eller skall jag helt enkelt i manlighetens namn börja sexstrejka för att hon skall förstå att jag genomskådat henne?

  Vad säger ni mina medbröder i patriarkatet, hur bör detta hot mot oss besvaras? ;)"


  P.s. Din lista är ju humor på hög nivå! Sprid den gärna så fler kan få sig ett asgarv! D.S.

  /Anders Senior

  SvaraRadera
 3. Jag skulle inte rekommendera dig att tänka på vare sig detta exempel eller andra idéer från genuslistan när det så att säga är dags.

  SvaraRadera
 4. Hehe, jag hoppas bara att det framgår tydligt nog att jag bara skämtar om saken...
  Fast man vet ju aldrig, man tror ju faktiskt att deras allvar är menat som ett skämt ibland....
  / Anders Senior

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det var tydligt att du höll en raljant ton. Men du har alldeles rätt i att det i genussammanhang kan vara nog så svårt att skilja på dikt och verklighet - till och med för genusvetarna själva. Kolla den här bloggen på fredag så ska du få se ett skrämmande exempel på det.

   Radera
  2. Det skall bli ett skräckblandat nöje! ;)
   /A

   Radera
 5. Vilken maffig uppräkning! Hellre höjda löner åt undersköterskorna, säger jag.

  SvaraRadera
 6. Underbart vasst inlägg, Joseph! Jag har också prenumererat på en del av dessa listor och det är som du säger helt ofattbart. Man får bita sig i handen för att påminna om att det är på riktigt.

  Jag är så trött på det.

  För den som vill se ännu mer fittor är det bara att gå ner till Liljevalchs konsthall - fittpyssel överallt. Nu har jag ingenting emot vare sig fittor eller fittbärare, men all denna feministiska könsfixering i kulturlivet håller på att bli outhärdlig - och helt och hållet ointressant.

  Och frågan är befogad: Vad kostar allt detta nonsens?

  SvaraRadera
 7. Ja jösses, skrämmande läsning!
  Hur länge ska galenskapen få fortgå? Feministisk oljeborrning...?
  Genusfeministerna verkar mer än lovligt fixerade vid det kvinnliga könsorganet. Lider de av någon form av mental tourettes...?
  Genusforskningen borde lagts ner igår.

  SvaraRadera
 8. Vi får väl försöka se "genusvetenskapen" som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, i stil med andra meningslösa påfund för att hålla folk sysselsatta. ;)
  /Senior

  SvaraRadera
 9. Fantastiskt rolig artikel! Självklart skall vi satsa på undersköterskorna i första hand.

  För min del är det detta som debatten skall handla om, vad är underliggande orsaker till den radikalfeminism som ger sig uttryck i det manshat som vi ibland ser. Inte huruvida vårdnadstvister eller kvinnovåld skall bedömas i exempelvis skuldfrågor. Dessa senare ämnen är nog så viktiga att debattera men den underliggande sekterismen bör belysas mer än den för närvarande görs!

  Det är inte feminismen som sådan som är problemet. Det är det den hokuspokusliknande vetenskapen som ger gödning åt extrema idéer som är!

  Min åsikt kanske tydliggörs bättre här http://bit.ly/YvQYs1

  SvaraRadera