torsdag 14 februari 2013

Turd session light? Tack, gärna!


Feminism och genusvetenskap i dess extrema version lockar till satir. Någon som kallar sig Feministisk gryning gjorde nyligen en fullständigt lysande parodi på en feminist-/genuskonferens, benämnd Feministisk logistik. Se här och skratta!

Någon månad innan den kom ut på nätet hade jag dragit i gång ett eget litet projekt som till viss del liknade Feministisk logistisk. Fast bara, som sagt, till viss del; där både Feministisk grynings sida och min egen roman Café Rättvisan vill vara tydlig satir, omöjlig att uppfatta som verklighet, var min avsikt nu en annan. Jag ville se hur vansinnigt man kunde formulera sig i genussammanhang och fortfarande få folk att ta det för genuin verklighet. Och inte vilket folk som helst, utan genusvetarna själva. (Dock ser jag nu att vissa detaljer – trots skillnaden i mitt och Feministisk grynings uppdrag – är löjligt lika, bl a det där med organisationerna som finansierar det hela och den vegetariska lunchen. Men Feministisk grynings flyer är ojämförligt mycket snyggare än min taffliga inbjudan.)

Genusfolket hittar man på den mejllista som jag beskrev i mitt förra inlägg. Jag uppfann alltså en konferens med titeln Spräng gränserna! och gjorde under pseudonymen ”Maria Andersson, Svensk genusundersökning” en inbjudan där jag försökte hålla tonen ungefär som jag uppfattat den i de hundratals mejl som jag fått som medlem i den aktuella listan. Den diskursen är konstig som fan (se förra inlägget).

Men skulle genusfolket gå på detta? Skulle verkligen någon lockas av att tillbringa en förmiddag i april med att lyssna till föredraget ”Naturen som genusfälla” där ”pedagogen Lena Andersson” skulle berätta om på ”vilka sätt vi riskerar att falla in i traditionella könsrollsmönster när vandringskängorna tas på” och ”vilka berättelserna är om kvinnor, män och transpersoner bland blommor och bin”? Det måste väl ändå vara för idiotiskt?

Inte alls. Inte bara detta föredrag lockade, utan även eftermiddagens workshops där ”socialpedagog Alvar E Eliasson” (ett anagram på Valerie Solanas) bjöd in till en ”turd session light” (ni som läst Scum-manifestet vet vad det handlar om), där man även kunde få leta efter dolda genusmarkörer och fallosar i vägmärken och där skönandarna kunde få dekonstruera könet genom att byta kläder med varandra. Detta kan låta avskräckande men inte om man tillhör genusfolket. Ett tvåsiffrigt antal personer anmälde sig och ingen ifrågasatte denna fantastiska rappakalja. Två personer ställde sig dock en aning frågande till arrangören ”Svensk genusundersökning” som de aldrig hört talas om och heller inte hittade på nätet.

Men, alltså – inte en enda människa på den här mejlinglistan svarade att jag kunde ta mina fallosskyltar och köra upp dem i arslet. Inte någon!

Hela inbjudan finns sist i detta inlägg.

Experimentet slutade med att jag fick dåligt samvete och avbröt det i förtid. Jag var rädd att folk kanske skulle börja beställa tågbiljetter och fixa barnvakt bara för att kunna vara med på min fejkade konferens. Jag skickade naturligtvis mejl till alla anmälda och beklagade att konferensen måste ställas in på grund av problem med finansieringen och med att hitta en lämplig lokal. Jag förväntade mig då att få åtminstone några svarsmejl med ungefärligt innehåll ”jag visste att det var något skumt!”. Men inte – de fåtaliga svar jag fick tackade bara artigt för att jag var vänlig att meddela i god tid att det inte blev något.

Eftersom mitt syfte bara var att testa gränserna för genusvetenskapen och absolut inte att driva med enskilda personer kommer alla de som anmälde sig till ”konferensen” att förbli anonyma. Men det var alla möjliga – från förskolor, kommuner, universitet, diverse kulturinstitutioner. Jag vill heller inte tills vidare avslöja hur många som anmälde sig men det rörde sig om ett tvåsiffrigt antal. Cirka 20 procent av de anmälda var sådana som själva skickat något på mejlistan under de senaste månaderna.

Hur dumt kan det bli? Jag vet fortfarande inte. Jag lyckades i alla fall inte alls spränga gränserna för vad som kan sväljas med hull och hår av genusfolket; jag tror faktiskt inte att jag ens lyckades tänja dem.

Här följer inbjudan (mejladressen till vilken man skulle skicka sin anmälan är maskad):

 

Nybildade Svensk genusundersökning har nöjet att inbjuda till en heldag i praktiskt genusarbete:

Spräng gränserna!

Vi startar upp verksamheten med en heldag av normkritik och gränsöverskridande. Så här ser programmet ut:

 

8.30-9.30 Registrering, fralla och kaffe/te.

9.30-12.00 Föredrag: Naturen som genusfälla. Se längre ner för mer info.

12.00-13.00 Lunch

13.00-16.00 Workshops

Jämställdhet i praktiken – italienska erfarenheter

Inte bara Herr Gårman och gubbplogning

Turd session light

Kulturell dekonstruktion av könet

Dessa workshops går parallellt och du kan därför bara delta på en av dem. Se längre ner för mer info.

På kvällen går de som vill vidare till någon pub eller restaurang för fortsatt diskussion och samkväm. Då betalar var och en för sig.

Konferensen äger rum i Stockholm torsdagen 11 april 2013. Exakt var det hela går av stapeln avgörs av antalet deltagare och meddelas därför senare.

Med syfte att skapa en inkluderande atmosfär kommer vi att servera uteslutande vegetarisk mat under konferensen. Eventuella allergier behöver vi veta i förväg.

Deltagandet inklusive lunch och fika är gratis men eventuella återbud vill vi ha senast en vecka före konferensen äger rum.

Anmäl dig redan i dag till Spräng gränserna! genom att mejla nedanstående uppgifter till <”Maria Anderssons” mejladress>. Senast 15 februari måste vi ha din anmälan.

- Namn

- Arbetsplats, fakultet eller motsvarande

- Önskad workshop (vid för få anmälningar kan en workshop komma att strykas)

- Allergisk mot/äter inte (menyn är vegetarisk):

- Ev. behov av funktionsanpassning

mvh

Maria Andersson, Svensk genusundersökning

Epost: ”Maria Anderssons” mejladress igen>

Spräng gränserna! arrangeras av Svensk genusundersökning med stöd av stiftelsen European Gender Research.

Svensk genusundersökning – ett nystartat initiativ av European Gender Research

Naturen som genusfälla

Hur ser vårt genusförhållande till naturen ut? På vilka sätt riskerar vi att falla in i traditionella könsroller när vandringskängorna tas på? Vilka är berättelserna om kvinnor, män och transpersoner bland blommor och bin? Vad gör heteroparet på skogsutflykten och vad gör regnbågsfamiljen? Hur kan vi alla våga göra annorlunda nästa gång?

Pedagogen Lena Andersson tar med oss på en normbrytande och hisnande vandring i skogen, på ängen och längs sjön. Sätt på dig genusglasögonen och följ med! Sista halvtimmen är öppen för frågor och diskussion.

 

Workshops

Jämställdhet i praktiken – italienska erfarenheter

Vi studerar hur CEMR-deklarationen har implementerats i en liten italiensk stad. Experten på jämställshetsintegreration Daniela di Marco delar med sig av sina erfarenheter. Vilka svårigheter mötte de kvinnor som ledde projektet? Vilka metoder är effektivast för att bryta upp strukturer och mota bort gubbigheten ur maktens korridorer?  Obs! Denna workshop hålls på engelska.

Inte bara Herr Gårman och gubbplogning

Stadsvandring på jakt efter öppna och dolda genusmarkörer i trafiken. Var finns genusfällorna i gatumiljön? Falliska mönster i vägmärken – hur kunde vägmärken utformas i ett jämställt samhälle? Vi ställer många frågor och får förhoppningsvis några svar.

Turd session light

Socialpedagog Alvar E Eliasson presenterar sin egenutvecklade metod för att hjälpa män att kasta av sig det patriarkala oket. Workshopen avslutas med en praktisk övning. Förvänta dig många spännande avslöjanden och befriande skratt! (Deltagarna i denna workshop får räkna med att avsätta cirka en timmes förberedelsetid före konferensen.) Naturligtvis är även kvinnor och transpersoner välkomna att delta.

Kulturell dekonstruktion av könet

Queera förhållningssätt och queert skapande. Vilka krafter frigörs när rustningarna åker av och nya ovana förklädnader tas på? Vi byter kläder med varandra (till en viss gräns!), dansar, sjunger, målar och skriver. Denna workshop styrs till stor del av de önskningar och känslor som uppstår i mötet med den andra.

 

17 kommentarer:

 1. Hahaha, som vanligt överskrider verkligheten dikten. Man tror att man tar i från tårna, blandar friskt satir, ironi och sarkasm samt drar åt skruven till bristningsgränsen.

  Påminner om när vi lurade byn att vi skaffat parabol (mitten av 80-talet)där vi bodde långt ut i skogen. Vi bredde på med att man kunde styra den med joystick från soffan och ratta in hur många sateliter som helst. Att med ett litet snurr kunde man få in TV-köket från Honolulu etc. Och de köpte det!

  Only two things are infinite, the universe and human stupidity. And I'm not sure about the former. (sägs vara ett Einsteincitat)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men man kan vara desto säkrare på det senare.

   Radera
 2. Till och med jag i mina feberdimmor garvade, och det är en prestation att garva för varje gång jag gör det så känns det som om huvudet sprängs!

  SvaraRadera
 3. Mycket bra! Och hatten av för att du inte hänger ut de individer som gick på det, helt rätt.

  SvaraRadera
 4. Jaha, jag hade aldrig fattat om jag fått den här i brevlådan. Ser ut som jag föreställer mig en typisk genuskonferens. Jag hade tagit det på allvar. Tycker inbjudan verkar fullt rimlig.

  SvaraRadera
 5. Hahaha

  När jag läste om detta på en annan blogg insåg jag inte genast att det handlade om en parodi. Jag bara inte begrep varför den bloggaren valde att belysa detta förhållandevis mjäkiga program när det finns så mycket värre och vansinnigare.

  Här har vi ett fint exempel på att Sokals bluff ännu är aktuell.  SvaraRadera
 6. Det här måste spridas ha ha ha ha ha fniss fniss // Susanna Svensson

  SvaraRadera
 7. Jag hade också uppfattat det som en inbjudan på riktigt och inte ett skämt! Möjligtvis lite "utopi-aktigt", men jag önskar att det var sant! Jag hade blivit överlycklig och det låter sjukt intressant! Att byta kläder med varandra låter litegrann som ett skämt, men även det önskar jag att det vore sant! Isabella

  SvaraRadera
 8. Isabella: Nu vet jag inte riktigt vad jag ska säga. Jag borde kanske fundera på att bli genusmentor?

  Förresten kan man kanske säga att det ÄR sant. Om så pass många är redo att utan frågor acceptera "konferensens" innehåll innebär det antagligen att det vimlar av snarlika grejor i den alltmer svårfattliga verkligheten.

  SvaraRadera
 9. Joseph, kunde inte du satsa på att på riktigt dra några genuskurser? Du kunde försåtligt passa på att pressa in en gnutta förnuft i deltagarna :)
  //Rick

  SvaraRadera
 10. Hmmm....apropå Isabellas intresse: egentligen är sånt här väl inte värre än annat som finns i kursfloran kring wellness, mindfulness, hitta dig själv, new age etc. Laja i grupp och associera fritt kring det ena och det andra kan man väl göra.

  Problemet är när flummet flyttar in i universiteten och politiken. Och där har den obegripliga postmoderna terminologin fungerat som en trojansk häst.

  SvaraRadera
 11. Är det denna studie som ligger till grund för "Naturen som genusfälla"? ;)

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/naturfilm-befaster-konsrollerna

  SvaraRadera
 12. Nej, som vanligt i genussammanhang överträffar verkligheten dikten. Lesbiska lejon tror jag inte att jag hade kunnat hitta på. Tack för länken, roande läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det handlar ju om hur vi människor tillrätta lägger naturen för att passa vår bild av den och oss själva. Homosexualitet finns inte, alltså visar vi inga djur som sysslar med homosexuella handlingar osv.

   Radera