fredag 12 april 2013

Aha

Jag går tidigt från träningen och straffar mig själv genom att lyssna på P1:s filmprogram Kino, trots att det bara tar några sekunder att höra vartåt det barkar: åt genusvinkeln till.
Programledaren Roger Wilson, feministiska journalisten Kristina Hultman och filmkritikern Fredrik Sahlin pratar om ”Jakten”, den danska filmen om en man som oskyldigt anklagas för att vara utövande pedofil. Hultman rynkar hörbart på näsan åt att regissören Thomas Vinterberg nyligen uttalat att den skandinaviska genusdebatten suger (”very disturbed debate”), och alldeles särskilt så den svenska.
Jag har inte sett filmen men tydligen avslöjas redan i trailern att den pedofilanklagade är väldigt, väldigt oskyldig. Publiken vet det men rollfigurens omgivning vet det inte. Det verkar alla vara överens om, även Hultman.
Men nu kommer det eventuellt anmärkningsvärda; trots den pedofilanklagades kända oskuld väljer nu Hultman att se honom som möjligt skyldig: ”Jag läste den nog också som att det finns en möjlighet att läsa honom som en pedofil som förnekar […] Jag gör om den i huvudet, liksom.”
Och då får jag en aha-upplevelse. Det är ju så de gör, de som med bevarat själslugn ser könsmaktsordningen och patriarkala strukturer överallt. Svårare är det inte att vara feminist. Förneka det du ser och hör i verkligheten, som Hultman gjorde med filmen. Fakta saknar betydelse och allt går att vända till det som står på den karta som visserligen ser lite underlig ut jämfört med det du förnimmer med dina sinnen men som – och det är allt som betyder något – är stämplad ”godkänd”. Det viktiga är att hitta onda män och kvinnliga offer, såväl i fiktionen som i verkligheten.
Bli feminist. Gör om tillvaron i huvudet.

8 kommentarer:

 1. Lysande, Joseph! Jag tror att vi kommer att få anledning att återvända till "Jakten",

  SvaraRadera
 2. I Kristina Hultmans värld är mannen skyldig till åtminstone någon slags hemskhet, tills motsatsen har bevisats.

  SvaraRadera
 3. Hörde det också, och blev minst sagt häpen och förstås bedrövad, men inte överraskad. Det gav mig en slags reminiscens från barndomen, då jag efter att ha sett en film, och levt mig in i den, ältade andra, och för mig mer tilltalande, händelseutvecklingar.
  Skandalen i Bjugn i Norge, då Ulf Hammern anklagades för sexuella övergrepp på en förskola, är bara ett exempel på att det kan vara i sin ordning att se Jakten utan att koppla upp en brandvägg i huvudet.
  Hans Kringstad skrev en mycket läsvärd bok om denna tragedi. En bra sammanfattning hittar jag på
  http://sexnolltva.blogg.se/2011/november/bjugnformeln.html#comment

  Leif

  SvaraRadera
 4. "blev minst sagt häpen [...] men inte överraskad."
  Hm. Ja, så kan det gå när man låter orden löpa på för fort.
  Ursäkta.

  SvaraRadera
 5. ”Jag läste den nog också som att det finns en möjlighet att läsa honom som en pedofil som förnekar […] Jag gör om den i huvudet, liksom.”

  Helt otroligt!
  Som Leif skriver så kan man se det i barns fantasier om alternativ till obehagliga saker, men vuxna människor som recenserar en film......

  SvaraRadera
 6. Och nu försökte jag lyssna på det..., men jag klarade inte av det. Efter att den feministiska journalisten Kristina Hultman förkunnade att Vinterberg naturligtvis borde "hålla tyst, om inte annat för sitt eget bästa", var jag tvungen att stänga av. Det är i sanning outhärdligt.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att Hultmans tankekullerbytta är intressant. Alldeles nyligen såg jag en dokumentär om Kinas utveckling. För några decennier sedan hade de kulturrevolutionen som baserades på en idé om arbetarna som goda och intellektuella som onda. Det var inget som utvecklades över tid, utan tankesprånget skedde nästan över en natt och utan att möta något motstånd. Samma princip nu med feminismen: onda män, goda kvinnor.Om verkligheten någon gång ruskar om och vill vända på den bilden är det bara temporärt. Man vet ju vilka tankar som är påbjudna. Verkligheten rinner av feminismens rödgardister som vatten av en gås.

  SvaraRadera
 8. Förmodligen kan inte en sann feminist ens tänka sig att det finns män som är oskyldiga till pedofili om de en gång utpekats.

  Bra filmtips, Vinterberg är vass. Den måste jag se.

  // Adam Bek

  SvaraRadera