söndag 27 januari 2013

Om att härska genom snällhet och lidande

Svenska Dagbladet har i dag en intressant artikel om härskartekniker. Det intressanta består i att organisationskonsulterna Helene Thomsson och Ylva Elvin-Nowak påstår att det är något som även kvinnor kan ägna sig åt.

Ett par tekniker är obehagligt välbekanta.
” – Snällhet är en vanlig härskarteknik. Härskaren som använder sig av den är alltid god, mån om att alla ska vara överens, gör saker mot dig ”för ditt eget bästa”. På det sättet bli personen oantastlig och får sin vilja igenom, förklarar Ylva Elvin-Nowak.”
”Ett annat sätt att få bekräftelse från omgivningen kan vara att använda sig av en teknik som går ut på att man är ynklig och det är synd om en. Kollegorna vågar inte säga emot eftersom det kan uppfattas som taskigt.”
Det finns inte mycket som är så snällt och lidande som en feminist av kvinnligt kön (de av manligt kön är också snälla men saknar i sin egenskap av män förmågan att lida). När Rättviseförmedlingen kräver kvotering av allt mellan arkitekter och bmx-cyklister är det naturligtvis av väldigt snälla rättviseskäl – och på något vis vinner även de aldrig positivt särbehandlade männen på situationen (dock oklart hur). Och skulle det någon gång vara en kvinna som inte får omedelbar behovsuppfyllelse så är det naturligtvis oerhört, oerhört synd om henne.
Det här är effektiva härskartekniker. På bara ett par decennier har feministerna genom idogt användande av dem lyckats ta total kontroll över både politiken och det offentliga samtalet.

 

2 kommentarer:

 1. Feminismen är en enda stor härskarteknik.

  SvaraRadera
 2. Är inte konceptet med härskartekniker en sådan i sig? Jag stötte på begreppet först för något år sen och tänkte direkt att det var att återuppfinna hjulet, att låna från urgammal kunskap om retorik, manipulation och mänskliga relationer för att komma med en ny, lättförstådd 'verktygslåda' att lägga till feminismen som bevis på dess relevans.
  Den här meningen är intressant:
  "Det har även lett till att härskarteknikerna blivit mer sofistikerade."
  Jag kan inte tänka mig att någon inte stött på dessa 'nya' tekniker förr. Men hur kan folk blunda för att deras eventuella igenkänning med insikterna (ah, där kom de på något smart) också bekräftar att de intervjuade inte kommit på något nytt och att inte kvinnornas bättre positioner skapat dessa beteenden? Så jag konstaterar att skribenten använder förminskning av män som grupp för att höja statusen i dessa 'upptäckter'.

  Började nästan skratta när jag läste om ynklighetstekniken aka offerkoftan aka spelad undergivenhet, då jag för inte så länge sedan läste om samma insikter på den mycket feminismkritiska sidan a voice for men. Två skilda grupper hittar alltså samma mönster på olika håll och använder kunskapen för att främja sin syn på samhället :P Länkar till artikeln..

  SvaraRadera