torsdag 17 januari 2013

Svar till Mattias Hagberg med anledning av dagens artikel i G-P

Med anledning av dagens artikel i GP, "Hotet från hatet". Öppet svar till Mattias Hagberg:

http://www.gp.se/kulturnoje/1.1215459--det-handlar-om-samhallshat

Näthat har blivit ett begrepp som används oerhört slarvigt. För ett par dagar anklagades jag själv för första gången för "hat". Anledningen - min satiriska roman om den svenska feminismen, Café Rättvisan. Är jag en "hatare" nu, och har andra som kallats det blivit det på ett lika märkligt och lättvindigt vis?

Jag vill gärna försöka besvara ett par av dina frågor. Den första: "Varför hatar männen på nätet?". Jag skulle kunna svara med en motfråga: har du slutat slå din fru? Liksom din fråga implicerar den ett förhållande som inte är sant, i ditt fall att det bara är männen som hatar och inte kvinnorna. Kolla Skabbteatern så får du se att kvinnorna på intet vis är underlägsna i den grenen.

"Nästa fråga: Varför anonymitet?". I mitt fall p g a att jag verkar i samma bransch som du. Se dig omkring och berätta sedan för mig hur många av dina uppdragsgivare som skulle lägga ut jobb (eller publicera böcker) av någon som häcklar statsreligionen. I kulturkretsar är man feminist, annars är man inte i kulturkretsar. Jag har gett ut ett hyfsat stort antal på ett ett par normala förlag men för Café Rättvisan var det aldrig något alternativ. Om jag inte gett ut den under pseudonym hade jag varit slut i branschen.
En fråga som du inte ställer men jag ändå vill besvara är "varför inte feminist?". Av ett mycket stort antal skäl. Det främsta och självklara är att jag tror på absolut jämställdhet, att lika förutsättningar oavsett kön är något man inte får tumma på. Både statistik och vittnesmål från mina egna barn av båda könen har övertygat mig om att pojkar behandlas som andra klassens medborgare i skolan. Pappor behandlas än värre av både de av tokfeminister nerlusade socialtjänsterna, och av själva lagen. Det vedervärdiga hedersvåldet vägrar feminister att ta avstånd ifrån eftersom det är så tydligt att förtrycket inte utövas av "vita, kränkta män". Vill du ha hundra exempel till?

Jag, som skött 75 procent av hemarbetet i ett långt äktenskap och som tagit ut 60 procent av föräldraledigheten, anklagades nyligen i en recension för att "hata jämställdhet". Det är inte ens i närheten av att vara sant. Jag älskar den faktiskt. Däremot avskyr jag feminismen som den blivit i Sverige. Författare bör vara noga med orden, eller hur?

10 kommentarer:

 1. Vad vill en feminist? Jag trodde att det var total jämställdhet. Vad är det då för skillnad mellan dig och en feminist?

  Att du skött 75 % av hemarbetet låter inte ett dugg jämställt.

  Varför är det okej att du är anonym medan de du kritiserar inte får vara det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag finner det ironiskt att en anonym person klagar på att någon annan vill vara anonym *facepalm*

   Radera
  2. Jag och min partner har båda något i hushålsarbetet som vi ibland gnyr över. Själv försöker jag göra så mycket jag hinner med hemma och det gäller även för partnern. Ingen av oss skulle ens tänka tanken på procent hit eller dit.

   Jämställdhet i hemmet handlar om att ingen ska behöva känna sig tvingad till att utföra vissa sysslor utan att man kommer överens om vad som ska göras och när. Feministerna och genusdårarna har ingenting med fria människors liv att göra och deras ideologi är därför totalt onödig i det svenska samhället.

   Radera
 2. Din kommentar gör mig något förvirrad. Låt mig citera dig och svara efter hand.

  "Vad vill en feminist? Jag trodde att det var total jämställdhet. Vad är det då för skillnad mellan dig och en feminist?"

  Feminister brukar ibland definiera jämställdhet som ett utfall där inget av könen är representerat med mer än 60 %. Desto oftare brukar de tycka att det allra mest jämställda är en så stor kvinnlig representation som möjligt. Fiktivt exempel: "Vinkelboda är allra bäst på jänställdhet i Sverige. Där är 87 % av ledmöterna i kommunstyrelsen kvinnor".
  Skillnaden mellan mig och en feminist är att jag vill ha lika förutsättningar och möjligheter för könen, en feminist vill ha optimera förutsättningarna för kvinnor och följaktligen diskriminera pojkar och män.

  "Att du skött 75 % av hemarbetet låter inte ett dugg jämställt."

  Jodå. Min fru och jag har gjort upp det där på det vis som passar oss bäst, faktiskt helt utan att ta några hänsyn till rekommendationer från Gudrun Schyman eller Södertörns högskola. Men inga sysslor i hemmet är oss främmande. Lika UTFALL tycker inte jag har med jämställdhet att göra.

  "Varför är det okej att du är anonym medan de du kritiserar inte får vara det?"

  Förstår inte??? Jag måste som sagt vara anonym och det måste många andra också. Det har jag inga problem med.

  SvaraRadera
 3. "Det vedervärdiga hedersvåldet vägrar feminister att ta avstånd ifrån eftersom det är så tydligt att förtrycket inte utövas av "vita, kränkta män". Vill du ha hundra exempel till?"

  Du måste skämta? Isåfall sluta läsa artiklar av/om de "feministerna" jag tror du hängt upp dig på ett fåtal personer du inte gillar. Om du verkligen tror att en vanlig feminist på fråga om hedersvåldet inte tar avstånd från det och dessutom ser det som ett av de viktigaste fenomenet i samhället att bekämpa, så bör du ta dig ut i verkligheten och fråga/prata med de vanliga feminister som utgör 99% av gruppen.

  SvaraRadera
 4. Jag får rekommendera två artiklar från två framstående vänsterpartistiska kvinnor:
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/10/16/feminister-som-schyman-spelar-rasisterna-i-h-nderna
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/01/05/erk-nn-hedersv-ldet-f-r-en-trov-rdig-v-nsterfeminism
  Ännu en feminist som har erkänt problemet:
  http://forskarfeministen.wordpress.com/2011/11/12/sluta-relativisera-hedersvald/
  Googla även Bahareh Andersson, Sara Mohammed, m fl som vet mer om det här än både du och jag.

  SvaraRadera
 5. Absolut lysande respons, Joseph!

  SvaraRadera
 6. Anonym:

  Vad är en vanlig feminist? Hur menar du?

  Det där funkar inte längre. Alla framträdande feminister i Sverige idag pratar inte om hedersvåld, därför att de inte erkänner att det finns ett sådant begrepp. Läs Feministiskt Perspektiv, eller varför inte DN?

  SvaraRadera
 7. Bahareh Andersson och Sara Mohammed är två riktigt tuffa feminister till skillnad mot de etniskt svenska feministerna, som inte vågar kritisera muslimska män av den enkla anledningen att de vet att det inte går att påverka dem lika lätt (om alls?) som etniskt svenska män.

  SvaraRadera
 8. Framstående feminister kritiserar inte hedersvåld av den enkla anledningen att dom skulle kunna sammanlänkas med SD och därmed bli parior i media.

  Varför är man anonym för?
  Jag är anonym för att jag har sett effekterna av kvotering, galet genustänk och hur problematiska relationer sköts av myndigheter. Skulle jag tala om det öppet så skulle jag riskera att förlora arbetet. jag var mycket frispråkigare när jag var arbetslös eftersom att då hade jag inget att förlora.
  /The Perfect Man

  SvaraRadera