måndag 14 januari 2013

Ingen Café Rättvisan på biblioteken

Recensionen från Bibliotekstjänst (häfte 13105314) har nu kommit och innebär med till visshet gränsande sannolikhet att Café Rättvisan inte kommer att finnas på biblioteken. Recensenten Gunilla Szemenkár tycker att personerna i boken karikerats "bortom all rimlighet" och att berättelsen lämnar "en obehaglig känsla av att författaren snarare hatar än häcklar jämställdheten som sådan." Avslutningvis önskar hon sig en annan bok: "Det riktigt trista är att Joseph Caux är en utmärkt skribent som har alla möjligheter att skriva något värt att läsa."

Sammanblandningen mellan hat och avsky och inte minst mellan jämställdhet och feminism är ju så vanlig att den inget är att undra över. Lite märkligare kravet på "rimlighet" i en satir. Hur rimliga är Djurfarmen, Gargantua och Gullivers resor?

8 kommentarer:

 1. Aj då. Du har visst uttryckt dig ohövligt om recensentens idoler.

  En annan sak är åtminstone också till visshet gränsande sannolik: boken lämnar ingen läsare oberörd. Hoppas du kan ta kritiken som lite av en komplimang ändå.

  Illa att Bibliotekstjänst har ett sådant ideologiskt filtreringssystem. Inte förvånande, men likväl illa.

  SvaraRadera
 2. Kritiken har jag inga problem med, jag vet ungefär vad jag kan och inte kan. Men konsekvenserna av att inte få en bra recension på BTJ är svåra.

  SvaraRadera
 3. Det bekymrar mig lite också att jag beställde (och betalade för) 2 exemplar innan jul. De kom aldrig fram (har ännu inte fått dem).

  SvaraRadera
 4. Det bekymrar mig ännu mer. Jag ska påpeka detta hos förlaget (men eftersom vi måste vara så hemliga i den här branschen får du nog också höra av dig till dem igen med namn och adress.)

  SvaraRadera
 5. Jag har beställt en bok nu via mail enl instruktioner, hoppas att alternativet "faktura" finns med som betalningssätt!

  Ha en bra fortsatt vecka!

  SvaraRadera
 6. Tack Maja, ha det bra du också!

  SvaraRadera
 7. Vad säga om Bibliotekstjänst, ett bokbål som brinner i "kall fusion"

  SvaraRadera
 8. Har nu läst din bok ock fann den mycket underhållande!
  Eftersom jag följt samhällsdebatten de senaste 20-30 åren var referenserna väldigt roande! Ibland bara i förbigående vilket ibland överraskade ock gav ett djup man först inte anade.

  Sammantaget tycker jag att boken är väl skriven med ett humoristiskt språk ock god känsla. Dessutom kändes många referenser väldigt aktuella.
  Bra jobbat!

  Funderar på om jag borde skänka mitt exemplar till mitt bibliotek så att iallafall mitt lokala bibliotek tvingas ta in boken?
  En ide för andra läsare av boken?

  //Sten Sture

  SvaraRadera